Recomanacions

Un sistema de recomanacions és un procés informàtic que és capaç de descobrir productes que poden interessar a un client. Tenen un gran potencial a les botigues virtuals per oferir als clients productes que no han comprat però que és probable que els interessin.

Com funciona?

Hi ha bàsicament dos tipus de sistemes de recomanacions:

  • Basats en compres anteriors.
  • Basats en la descripció del producte.

Recomanació basada en les compres

El sistema utilitza l'històric de les compres del client per inferir quins nous productes li poden interessar.

Per això emprem les dades de les compres d'altres clients o les valoracions dels productes, si en disposem. Busquem altres clients que hagin coincidit en algunes compres amb el nostre client, descartem els productes que tots han comprat i la resta els oferim al client.

Si no tenim compres, sempre podem utilitzar els productes que ha visitat a la nostra botiga per inferir els interessos... Hi ha moltes maneres de fer-ho!

Recomanació basada en la descripció

Quan no hi ha dades del client, se li poden oferir productes similars al que estigui veient en aquell moment (o els que hagi vist durant els últims minuts). Per això ens fixem en el text de les descripcions dels productes, buscant aquells productes que comparteixen el mateix vocabulari, etc.

Com puc utilitzar-lo?

  • Afegint les ofertes personalitzades per a aquest client a sota de cada producte.
  • Enviant correus electrònics als teus clients amb ofertes personalitzades: per comprar Casa i jardí potser t'interessa Horts urbans o Jardins de somni...
  • Personalitzant la pàgina d'inici de la teva botiga virtual als gustos de cada client.
  • Presentant al client vendes conjuntes: 10% de descompte si compres Casa i jardí i Horts urbans junts...

Funciona!

Els sistemes de recomanació personalitzats són una gran eina per augmentar les vendes. Grans empreses com Amazon l'empren amb gran èxit.